Sabtu, 5 November 2016

Masalah kewangan

CARA KLISE NAK SELESAIKAN MASALAH KEWANGAN ANDA

Mengikut pandangan 2 sen saya, nak selesaikan masalah kewangan sendiri adalah satu proses.

1. Pertama sekali kita kena hadam dan terima bahawa rezeki itu milik Allah. Kita hamba Allah. Segalanya berhubungkait antara hubungan kita dengan Allah.

2. Terima hakikat bahawa masalah kewangan kita adalah masalah kita sendiri. Bukan masalah orang lain. Orang lain boleh bantu bagi nasihat, bantuan dan sebagainya tetapi cuma kita sendiri yang boleh selesaikannya. Jangan harap orang lain selesaikan masalah kewangan kita.

3. Tingkatkan ilmu kewangan diri. Klisekan?

a. Baca buku-buku kewangan daripada penulis buku kewangan yang 'proven' seperti Robert Kiyosaki atau Azizi Ali. Ini adalah modal pertama. Melabur dalam perkembangan minda anda. Luaskan pengetahuan dan tanam benih-benih idea.

b. Pergi seminar. Bila pergi seminar, kita bukan sekadar dengar ceramah, dapat ilmu dan balik. Kita ada perhubungan. Kita jumpa kawan-kawan baru yang ada misi yang sama. Kita boleh berbincang dan berkongsi idea. Public Gold tiap-tiap bulan ada seminar kalau anda suka emas. Motivasi, cara berbisnes, pengetahuan mengenai emas, semua ada. Jadi penyimpan emas Public Gold saja. 😉

4. Berguru dengan mentor. Cari mentor yang sudah berjaya dan tidak lokek ilmu. Ramai diluar sana yang hebat-hebat. Cari mereka. Mungkin kena bayar, mungkin tidak. Saya beruntung kerana saya sertai Public Gold di bawah mentor Mohd Zulkifli Shafie.

5. Sabar. Masalah kewangan anda tidak akan selesai sekelip mata. Anda mungkin perlu ubah cara hidup, berkorban masa dan wang. Masa ialah kawan atau lawan anda. Fokus sehingga tercapai matlamat.

Klisekan? Masalah kewangan kita boleh selesai jika kita mahu selesaikannya. Sekadar meluahkan ketidakpuasan hati di media sosial dan rakan-rakan sekeliling memang seronok.

Tetapi masalah kewangan anda tetap tidak selesai juga. Betul tak? 😉

Tiada ulasan:

Catat Ulasan