Selasa, 8 September 2009

Seminar Pengiraan Kos Professional Fotografi Oleh SN

Petikan dari blog sifu Fotografiku, Adhadi Mohd

kepada yang berminat untuk meraih pendapatan yang lebih baik dalam bidang fotografi, saya anjurkan anda ikuti seminar ini. Sangat-sangatlah saya recommend. Saya tahu ramai yang fikir tak munasabah caj wedding sampai 1k, belum lagi cerita 5-6k. SN dah buktikan method yang beliau berjaya, malah method beliau bukan saja dah berjaya diguna pakai oleh team-team candidsyndrome saja, malah banyak lagi jurugambar2 dimalaysia.

Sekiranya anda tak berminat untuk meraih pendapatan yang lebih baik, just fikirkan ini, katakan anda beli Nikon D80 berharga 3k, dengan flash rm 800, dan card, beg.. bla bla bla, anda spent dalam 5-6k. Sekiranya anda ambil job wedding sebulan 2 kali dengan harga rm500 setiap pengantin (cover nikah dan sanding, 1 album), alhamdullilah memang la itu satu extra income, 2x sebulan dah jadi rm1k. Tolak ramadhan, bulan tanpa cuti sekolah, mungkin anda ada 7-8 bulan dengan purata 2 job sebulan. So anda dapatlah RM4000 setahun.

Pada masa tu kamera anda dah pun lusuh, flash anda pun dah tertanggal sana sini getahnya. Pada masa tu dah menjadi satu keperluan untuk menukar peralatan pula. Kalau dah income setahun cuma 4k, kos peralatan pun kita tak dapat return. Belum lagi penat lelah kita berkerja dan kos minyak dan macam2 lagi.

Anda kena beringat bahawa, sepertimana barang2 elektronik lain, kamera dan flash anda juga mudah rosak. Saya pernah rosak SB800 dan sb600 serentak kerana gerimis, mengakibatkan saya ambil gambar foto family dengan pop up flash saja. Body kamera d80 saya juga pernah tidak berfungsi, command dial tidak boleh tukar nilai shutter dan macam macam lagi masalah. Itu belum lagi lensa general zoom 17-50mm saya yang terjatuh di malam berinai sewaktu menukar lens. Saya bernasib baik selepas masalah 2 flash saya rosak, saya sentiasa membawa peralatan backup. Dan kos peralatan backup, sudah pasti 4-5k juga pada entry level.

Anda juga perlu sedar, sekiranya anda ingin membawa nilai fotografi anda ketahap baru, anda memerlukan modal untuk pelajaran, majalah, buku, internet, ini semua modal yang anda perlu kira. Belum outing-outing lagi. Dan anda juga perlu sentiasa menaiktaraf lensa anda, kalau dulu pakai kit lens saja, dapatkan lah pula 50mm 1.8, kalau kosnya 400, itupun banyak juga. Itu belum diffuser yang bermacam2.

Saya juga pernah mengalami perasaan yang sama dengan anda, takut nak menaikkan rate, takut orang tak ambil kita, takut kita di cop pencekik darah… Alhamdullilah saya tak pernah dicop begitu. Kalau dulu nak lepas tembok 1k ke atas memang sukar, tapi bila dapat first customer pada 1k, saya dapat keyakinan tu dan seterusnya tinggal sejarah.

Bukan team Candidsyndrome saja yang boleh meraih ribuan ringgit dari single wedding, kebanyakan photographers yang saya kenali meraih sebegitu dalam single wedding. Cuma SN cukup baik hati untuk berkongsi dengan anda.

Saya yakin, kalau anda semua berani menempuh cabaran menjadi seorang jurufoto yang berjaya… dan yakin dengan apa yang anda buat, insya allah satu hari nanti anda juga akan menikmati pendapatan yang lebih baik dari bidang fotografi ni.


Nice info kepada tukang ambil gambar dan juga kepada bakal2 pelanggan... (iklan asal Saiful Nang di sini)

EIMG_6705e

Sila kunjungi website rasmi saya sebagai tukang ambil gambar untuk melihat hasil kerja (dalam blog ni pon ada, hehehe) saya. Harga berpatutan dan masih ada kekosongan hingga akhir tahun ini! Email saya dgn budget anda.

1 ulasan: